login icon
english icon
AA

Prosjekt Norway Cup er vel gjennomført og avsluttet men det er fremdeles mulig å gi donasjoner til fotballprogrammet.

Vi i Verdens Barn hadde lenge en drøm om å invitere et fotballag fra NorSA sine prosjekter i Sør-Afrika til Norway Cup, og sommeren 2013 fikk vi gjennomført dette prosjektet. Et jentelag kom til Norge fra Cape distriktet i Sør-Afrika og deltok på Norway Cup. 

Jentene holdt bl.a. også en fantastisk flott konsert i Vestre Aker kirke. Et innslag fra jentenes konsert kan sees her Kveldsnytt fredag 26.juli. (Innslaget starter etter ca.09.30)

Foruten denne konserten hadde de også en opptreden i Rådhuset for de utenlandske gjestene til Norway Cup. Det var sterkt for jentene at de skulle få opptre i den samme salen som Nelson Mandela hadde mottatt fredrprisen 10 år tidligere.

Jentene bodde i vertsfamilier tilknyttet Verdens Barn i noen dager før de ble innkvartert på skole i regi av Norway Cup. Det ble en fantastisk flott og utviklende opplevelse for dem. I tillegg til flott spill imponerte jentene mange på Ekebergsletta med sitt smittende gode humør og utrettelig dans og sang. De skapte stor stemning overalt hvor de kom.

Flere av jentene spiller fremdeles fotball, men de fleste er nå opptatt med videregående utdanning. De opplevde at noen hadde tro på dem og de fikk se en helt annen verden enn den de til da hadde opplevd. Dette, sammen med den oppfølging de fikk via ungdomsprogrammet til NorSA, har gjort at de har funnet styrke til å gjøre noe mere utav livet sitt. 

Nå er det nye barn som er med i fotballprogrammet, og programmet øker stadig i omfang ettersom barna og ungdommene ser den positive utviklingen dette har gitt. Programmet gir dem utviklende tilbud som holder dem unna de mere usunne aktiviteter som "gata" har å by på. Programmet hjelper dem til å nå sitt fulle potensiale til tross for at de bor i et samfunn der håpløsheten ofte er lammende.

NorSAs fotballprogram er et utviklingsprogram for ungdom som forandrer livet til mange barn. Fotballprogrammet startet opp i 2007, og har utviklet seg fra ett lag i 2007 til fire aktive lag med tilsammen 80 barn i alderen 10-18 år.

NorSA Football Club er blitt registrert i Boland Football League, noe som gir NorSA-lagene mulighet til å delta i offisielle ligakamper.

Ved starten av programmet fantes ikke noe lag-utstyr, og barn uten sko begynte bare å spille og lære grunnleggende fotballferdigheter på tilfeldige områder i townshipene. Foruten gleden ved å spille fotball, gir programmet barna muligheten for å “høre til” - noe de trenger sårt.

Dette er barn som ikke får tilfredsstilt elementære behov, og de er også følelsesmessig underernærte, noe som medfører at de er sårbare og lett blir involvert i destruktiv adferd. Ved å delta i programmene sikres de en plass i et omsorgsfullt miljø som motiverer dem til å anstrenge seg for å nå sine drømmer. Ved hjelp fra Verdens Barn og frivillige fra Nederland har det kommet gavepakker med fotballdrakter, fotballsko og annet nødvendig utstyr. Klærne og skoene er luksus for disse barna, og de ville aldri kunnet få dette uten som deltakere i programmet.

NorSAs fotballprogram har blitt til så mye mer enn bare fotballaktiviteter. Det er nå et program som gir barna følelsesmessig sikkerhet og fremtidshåp, så vel som å gi dem tro på egne ferdigheter og mulighet til optimal utvikling som mennesker.

En av jentene sa:
“Å være med i NorSA Future Stars forandret livet mitt. Siden jeg ble med på fotballen, har jeg opplevd mennesker som bryr seg om meg, og når jeg trenger noe til skolegangen, kan jeg spørre NorSA-folkene”.

Dette er NorSAs mål. Fotballprogrammet lykkes med å gi fattige barn mulighet til å utvikle fotballferdigheter, men også å utvikle dem som individer og å tilfredsstille deres elementære behov.

Norway Cup 2013

NorSA, sammen med Verdens Barn, besluttet å gi jentelaget NorSA Future Stars muligheten for å delta i Norway Cup i 2013. Dette ble en opplevelse for disse jentene som forandret deres liv og holdninger for alltid.

Vårt mål var å:

  • la jentene få oppleve dette profesjonelle arrangementet
  • la dem få oppleve samhandling med barn fra andre land, samt livet i et industrialisert land.
  • utvide deres oppfatning av barns muligheter
  • utnytte de erfaringer jentene ville få til å la dem bli rollemodeller for de andre barna i sine townships.

NorSA tok på seg ansvaret for å skaffe pass og penger til flyreisene. Verdens Barn tok ansvaret for å skaffe husvære og ellers alt jentene trenger av utstyr til cupen og to ukers opphold i Norge.

 

Kapteinen på laget (i grå genser på bildet nedenfor)

 100 1461

Yonwaba er kaptein på NorSA Future Stars. Hun er 16 år og den eldste av 3 søsken. Hun bor sammen med sine foreldre, søsken, søskenbarn og tante i det selvbygde skuret på bildet. Tanten og søskenbarna har ikke noe annet sted å bo, og hvis de ikke kunne bo sammen med denne familien ville de vært hjemløse.

Skurets eneste rom har en “soveromsdel og en “kjøkkendel”. Til sammen er de 8 personer som bor i skuret, og de som ikke får plass i sengen sover på madrasser på gulvet. Skuret står sammen med mange andre skur, og barna har ikke noen plass til å leke på. Når de går ut av skuret, går de rett inn i neste skur.

Begge Yonwabas foreldre er arbeidsløse, og har en månedsinntekt på 540 sørafrikanske Rand (ca. 350 norske kroner). Foreldrene lever i fattigdom og mangler elementære ting som mat, klær, skolemateriell etc.

Yonwaba har vært med i fotballprogrammet siden 2011, og dette har åpnet for et nytt liv for henne. Hun har en sterk personlighet og er en utmerket leder. Med de nødvendige mulighetene, kan denne jenta få et svært vellykket liv.

Keepern

100 1469

Anathi er keeper på NorSA Future Stars-laget. Hun bor i et 2-roms selvlaget skur uten elektrisitet, rennende vann eller toalett. Skuret er laget av papplater, og om vinteren er det vått og kaldt der.

Anathi bor sammen med sin mor, 2 søsken og 4 andre familiemedlemmer som ikke har noe annet sted å bo. Alle må dele en seng og en madrass. Alle de voksne er arbeidsløse, unntatt Anathis eldste bror som gjør sesongarbeid på noen gårder. Dette arbeidet foregår bare 5 måneder i året.

Anathi har aldri møtt sin far og han er ikke involvert i hennes liv. Moren gjør sitt aller beste for å skaffe barna det de trenger, men på grunn av de vanskelige omstendighetene kan hun ikke en gang tilfredsstille deres mest elementære behov.

 Anathi har vært med i forballprogrammet siden 2011. Siden den gang har hun fått håp for fremtiden. Hun deltar på alle treningene, er lojal mot laget og hun gjør maksimalt ut av denne muligheten.

Det nytter!

NorSA og Verdens Barn har vært involvert i å hjelpe barn i townships siden 2006. Vi har sett hvilken virkning dette har hatt, og har sett hvordan barn lykkes og får sine drømmer oppfylt.

 

Bilder fra Norway Cup

Finn ditt lokallag

Verdens barn
Frognerveien 10
0257 OSLO - Norway

Org nr: 970 134 891

Tlf: +47 22 59 52 00